The Hockey Pages - RobSpijker.NL
 
 National Hockey League
 The Stanley Cup
 Stanley Cup Winnaars
 NHL Uitslagen
 Calgary Flames
 Edmonton Oilers
 Montreal Canadiens
 Ottawa Senators
 Toronto Maple Leafs
 Vancouver Canucks
 
 Uitslagen
 OS Medailles en Podium
 WK Medailles en Podium
 
 Amstel Tijgers Amsterdam
 Kampioenen
 
 Maurice Richard
 
 Spelregels
 IIHF Spelregelboek 2018
 Straffen
 
 Hockey Hall of Fame
 99 Blue Jay Way
Wereldkampioenschappen en Olympische spelen
- uitslagen, standen en statistieken -
 
   
Op deze pagina staan de uitslagen van de ijshockey toernooien die zijn gehouden tijdens de Olympische Spelen en de Wereldkampioenschappen. Er is voorlopig een driedeling gemaakt:
- Olympische Spelen
- Wereldkampioenschappen A-landen
- Wereldkampioenschappen waren Nederland heeft meegedaan

De uitslagen van alle toernooien zijn nog lang niet allemaal terug te vinden. In ieder geval staan de meest recente gegevens op de site en met regelmaat zullen oudere gegevens worden toegevoegd. Ieder onderwerp heeft een eigen keuzevenster.


IJshockey en de Olympische Spelen

In 1896 werden de moderne Olympische Zomerspelen geïntroduceerd en uiteraard gehouden in het land van oorsprong, Griekenland. Pas in 1924 werden de eerste Olympische Winterspelen georganiseerd in het Franse Chamonix. Tot en met de laatste spelen van Sochi in 2014 zijn er dus 22 keer Winterspelen gehouden. IJshockey heeft echter al 23 keer op de Olympische agenda gestaan.
 
In 1920 werden de Olympische Zomerspelen aan Antwerpen toegewezen om het volk van BelgiŽ te eren voor het leed dat hen was aangedaan tijdens de eerste Wereld oorlog. The International Hockey League (HSIL) zag hierin de gelegenheid om erkenning te krijgen voor ijshockey als Olympische sport en als eerbetoon aan de Noord Amerikaanse landen, Canada en de Verenigde Staten. Zo werd besloten om het eerste Olympische ijshockeytoernooi enige maanden voor de Zomerspelen te spelen in het geheel nieuwe IJspaleis van Antwerpen. Hiermee waren in feite de Olympische Winterspelen geboren. Er zijn dus inmiddels 23 gouden plakken verdeeld.

   

 

De wereldkampioenschappen van de "A-landen"

In de loop der jaren zijn er kampioenschappen geörganiseerd in volgens verschillende opzetten. Door het uiteenvallen van de Sovjet Unie en Tsjechoslowakije kwamen er opeens veel nieuwe en sterke ijshockeylanden op. In 1998 is daarom besloten om de 1e divisie (A-poule) uit te breiden naar 16 landen.

Nederland heeft slechts vier keer meegedaan op het hoogste niveau, namelijk in 1935, 1939 en 1950 toen er nog maar ťťn niveau was en 1981 in Zweden en toen degradeerde Nederland kansloos naar de B-poule.

   

 

De wereldkampioenschappen van Nederland

Het hoogtepunt van het Nederlandse ijshockey was natuurlijk het behaalde wereldkampioenschap in 1979 in de B-poule in Galati, RoemeniŽ. Hierdoor mocht Nederland niet alleen meedoen aan de Olympische Spelen van 1980 in Lake Placid, maar ook aan het WK-A 1981 in Zweden.

Nederland is meestal vertenwoordigd geweest in de B-poule (divisie I) en degradeerde enkele keren naar de C-poule, maar wist dan weer door een WK-titel terug te keren naar de 'B-landen'. Na de opkomst van de sterke oostblok landen, zal het voor Nederland een grote opgave zijn om weer eens terug te keren op het hoogste niveau.